-
ENGİN ÖNEN
Tarih: 10-12-2024 19:52:00
Güncelleme: 12-12-2024 10:31:00
Bu defa güçlüler değil, haklılar kazandı. Çeşme hazine arazilerinin ranta dönüştürülmesini amaçlayan Çeşme Turizm Projesi'ni, Danıştay iptal etti.
Bunun en önemli sonucu, Tek Adam rejimine rağmen hukukun işleyebilme umudunu yeşertmesidir.
İptal davasında görev yapan uzman bilirkişi ekibinin raporu, kayıtlı olarak, bu standart kamu düzeni yoktu ve aydınlatma imkansız tahribat yaratacaktı gerçeğini ortaya koymuştu. Mahkeme heyeti de bu rapora dayanarak hukuki bir karar verdi.
Bu çok önemli ve çevre mücadeleleri, bölgesel açıdan, dolu bir olaydır.
Şu gerçeği hiç unutmamalı: Bu dava Çeşmelilerle değil, Çeşmelilere rağmen kazanıldı.
Bu çevre mücadelesinin hukuki ve hukuki süreçleri, yarısından fazlası Germiyanlı olmak üzere, Çeşme'den toplam 20 davacı vardı.
İzmir Büyükşehir ve Çeşme Belediye Başkanları, Saray'ın taşeronu görevini üstlendiler. Bununla birlikte da yetinmeyip, dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na İzmir Ticaret Odası'ndaki toplantıda projeye destek açıklaması yaptırdılar.
Yıllarca süren bu mücadelede, İzmir yerel iktidarını elinde tutan CHP'li hiçbir yönetici alamadı. Ne il ve ilçede ne de milletvekilleri.
Bu çok önemli bir sonuç. Çünkü ülke ve kent yönetimleri, iktidar ve muhalefet partileri, siyaset anlayışını rantın yaratılması üzerine kurmaktadır. Nitekim bu olayda da tanık olduğumuzda, ranttan ödeme alma söz konusu olduğunda, iktidar ve muhalefet ilişkiler arasında ittifak yapılabilmektedir.
Bu davada yönetici olarak değil, CHP'li kimliği ile eski başkan Aziz Kocaoğlu'nun net tutumu anlamında değil.
İktidar olmasalar da toplumsal vicdanı ve hak savunucusu olma bakış açısıyla çevre dernekleri ve vakıflarının yanı sıra, sol partilerin katkısı küçümsenmemelidir. Çeşme TKP'nin kararlı olduğundan beri bir eylemlilik içinde oldu. İzmir'den Sol Parti, TİP ve Yeşil Sol gibi çok sayıda parti bu davada aktif taraf oldular.
İzmir Barosu, Mimar ve Mühendis Odaları, İzmir Tabip Odası tam bir uyum içinde çalışma yürüttüler.
Bu sayede Yarımada ve Çeşme, gelecek nesillerin da yaşama şansı olan bir yer oldu. Ama şimdilik. Çünkü toptan satışın hukuki engeli çıkınca, bölgesel bölgede yapılan imar değişiklikleri ile satışlar tekrar hız kazandı.
- ŞAKA GİBİ
- PORT ALAÇATI’DA YASA DIŞI FAALİYETLER
- PORT ALAÇATI KARA DELİK Mİ?
- PORT ALAÇATI’DA NELER OLUYOR?
- ÇEŞME’NİN BİTMEYEN ÇİLESİ
- Cumhuriyet ve Zihniyet!
- Medya’nın tarafsız ve bağımsız olma sorunu
- YÖRE FESTİVALLERİ, ÇEŞME KAVUNU VE OYUKLAR
- ÇEVRE POLİSİ İŞE YARAR MI?
- Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
- ÇEŞME’DE KÖY MALLARI NE OLDU?
- ÇEŞME BU YÜKÜ TAŞIYAMAZ